A csomagolás funkciói

A csomagolásnak több funkciója is van:

1. Az áruvédelem és tárolás eszköze

Természetesen az egyik legfontosabb szempont, hogy a csomagolás védje a terméket a külső környezeti behatásoktól, ugyanakkor biztosítsa a környezet védelmét a csomagolás hatásaival szemben és tegye lehetővé az árucikk minél egyszerűbb, hosszabb ideig tartó tárolását.

2. Terméktámogató szolgáltatás

A. Tájékoztató funkció
A termék külseje, csomagolása szorosan hozzátartozik a márkához, és mint ilyen, azonosíthatja is azt. Információt, üzenetet közvetít az árucikk vagy szolgáltatás tulajdonságairól (így például az összetételéről, a felhasználási lehetőségeiről és a gyártóról) illetve itt kap helyet számos kötelező információ is.

B. Használat, praktikum
A csomagolásnak olyan célokat is szolgálnia kell, mint a fogyasztó kényelme, vagy a termék használatának megkönnyítése, például a visszazárható csomagolás által.

3. Márkázás

A. Látvány, szépség - vagyis a "Külcsíny"
A márka imagének fontos része, hogy a termék vizuálisan vonzó legyen, hiszen a vásárláskor fontos szempont, hogy a termék magára vonja a vásárló figyelmét. Ezért is mondják gyakran, hogy a csomagolás a "néma eladó".

B. Szimbolikus, mögöttes tartalom
A termék csomagolása sokszor a mögötte álló vállalatot is képviseli, így válik a megjelenés a márka építésének fontos eszközévé.

A termék jellegétől függően a különböző funkciók eltérő hangsúlyt kapnak, azonban minden esetben elmondható, hogy célszerű a csomagoláson szereplő grafikai tervezést szakemberre bízni, és a grafikai tervezőkkel szoros együttműködésben a végső termékcsomagolást elkészíteni.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2017-01-28
Savanyúság csomagolása és grafikai terve
 | részletek
Egyre nagyobb az igény a savanyúság készítők és őstermelők körében is arra,  hogy színvonalas grafikusok által tervezett logóval és termék áru címkével jelenjen meg árujuk, termékünk a...
2017-01-28
Befőttes üveg címke tervezés, lekvár címke készítő grafikus
 | részletek
Minden termelő, lekvárfőző cég szeretne egyedi címkét a lekvárjához, befőttjéhez esetleg a savanyúságához, amivel a vásárlók könnyebben be tudják azonosítani, a többi terméktől meg tudják...
2017-01-19
Savanyúság címke grafikai tervezése
 | részletek
Savanyított zöldségeket mindannyian előszeretettel fogyasztunk, sokan csak a téli időszakban, de van aki egész évben a főétkezés mellé választ valami savanyúság félét. Mivel egyre nagyobb a...
»» minden bejegyzés

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.