A csomagolás funkciói

A csomagolásnak több funkciója is van:

1. Az áruvédelem és tárolás eszköze

Természetesen az egyik legfontosabb szempont, hogy a csomagolás védje a terméket a külső környezeti behatásoktól, ugyanakkor biztosítsa a környezet védelmét a csomagolás hatásaival szemben és tegye lehetővé az árucikk minél egyszerűbb, hosszabb ideig tartó tárolását.

2. Terméktámogató szolgáltatás

A. Tájékoztató funkció
A termék külseje, csomagolása szorosan hozzátartozik a márkához, és mint ilyen, azonosíthatja is azt. Információt, üzenetet közvetít az árucikk vagy szolgáltatás tulajdonságairól (így például az összetételéről, a felhasználási lehetőségeiről és a gyártóról) illetve itt kap helyet számos kötelező információ is.

B. Használat, praktikum
A csomagolásnak olyan célokat is szolgálnia kell, mint a fogyasztó kényelme, vagy a termék használatának megkönnyítése, például a visszazárható csomagolás által.

3. Márkázás

A. Látvány, szépség - vagyis a "Külcsíny"
A márka imagének fontos része, hogy a termék vizuálisan vonzó legyen, hiszen a vásárláskor fontos szempont, hogy a termék magára vonja a vásárló figyelmét. Ezért is mondják gyakran, hogy a csomagolás a "néma eladó".

B. Szimbolikus, mögöttes tartalom
A termék csomagolása sokszor a mögötte álló vállalatot is képviseli, így válik a megjelenés a márka építésének fontos eszközévé.

A termék jellegétől függően a különböző funkciók eltérő hangsúlyt kapnak, azonban minden esetben elmondható, hogy célszerű a csomagoláson szereplő grafikai tervezést szakemberre bízni, és a grafikai tervezőkkel szoros együttműködésben a végső termékcsomagolást elkészíteni.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2017-11-03
Egyedi boros címke készítés és tervezés
 | részletek
Egy jó minőségű bor megfelelő csomagolással, különleges és látványos boros címkével közösen jól kommunikálja az egyedi tartalmat és segíti a célközönség megtalálását. Nem véletlen, hogy már az...
2017-11-03
Mi mindenre tervezünk címkét?
 | részletek
Természetesen nem csak egyedi üveg címkét tervezzük, hanem sok minden más termék vagy termény csomagolását is. Készült grafikai munka címke boros palackokra, pálinkás üvegre, befőttekre,...
2017-06-27
Egy jó fényképes vagy látványos címke száz szóval is felér
 | részletek
Vannak olyan címketervezési esetek, amikor egy-egy termékre több címke is kerül. Ilyenkor van lehetősége a grafikusnak az egyik címkén a szöveges, informatív tartalmat megjeleníteni, betördelni és...
»» minden bejegyzés

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.